Legutóbbi bejegyzésemben a hamis örömforrásokról írtam:

most pedig azokat szeretném bemutatni Neked, amelyek valódi és  tartós örömet okoznak az életünkben.

De mi is az az öröm? Az öröm szeretet, a lelki egészségünk egyik mutatója, az életünk egyik alapvető és legjobb érzése. Nem tudunk huzamosabb ideig élni nélküle, előre haladni az utunkon. Szükségünk van rá a lelki és szellemi növekedéshez, a fejlődéshez.

Elgondolkodtál már azon, milyen egyszerű, hétköznapi dolgokban találhatod meg ezt a csodálatos érzést? Íme a legnépszerűbbek (a teljesség igénye nélkül és nem fontossági sorrendben 🙂 ):

 • Szolgálat és adományozás: vagyis adni másoknak az időnkből, az energiánkból, a figyelmünkből, a szeretetünkből, az anyagi javainkból, a legfelemelőbb örömforrás. Ezért is olyan kedveltek az önkéntes tevékenységek, mert aki elkezdi, rájön, hogy igazán szüksége van annak is erre az érzésre, aki adja, ugyanúgy, mint aki kapja.
Kéz, Tart, Ellátás, Segítség, Idősek, Régi, Vezető
Fotó: pixabay
 • Új dolgok tanulása: azon kívül, hogy az új dolgok elsajátítása akár 30 évvel megfiatalítja az idősek agyát és számtalan betegséget képes megelőzni, szintén nagyon népszerű örömforrás, ugyanis ilyenkor agyunkban a jutalmazási idegpálya aktiválódik. Sikerélményt ad és ez motivál arra, hogy újabb és újabb ismereteket szerezzünk. 
Nőivarú Nagyszülő, Gyerekek, Laptop, Myanmar, Burma
Fotó: pixabay
 • Családtörténet, családfakutatás: nagyon különleges lelki élményt nyújt, ha az idősebb, élő rokonaiddal beszélgetsz az elhunyt őseidről, vagy kutatod, honnan, kiktől is származol. Igazán kalandos és bámulatos érzéseket hozó utazás ez, melyet érdemes kipróbálnod. 
Képtalálat a következőre: „old family”
Fotó: Pinterest
 • Alkotás: egy szép munka látványa örömet okoz, ennél pedig még jobb, ha magad hozhatsz létre valamit (rajzolás, színezés, bármilyen alkotótevékenység), a végeredménytől függetlenül megnyugtat és örömet okoz.
Alkotások, Sárga, Narancssárga, Rózsaszín, Kefe
Fotó: pixabay
 • Beszélgetés, együttlét a családtagokkal, barátokkal
Meg, Barátok, Barátság, A Lányok, Tavaszi, Gyermekkori
Fotó: pixabay
 • Intimitás, ölelés: mindannyiunknak szüksége van arra, hogy fontosak legyünk valakinek. A szeretetteljes ölelés, az érintés a legbensőségesebb fizikai kapcsolat két ember között és valódi örömet okoz. Az ölelés az egyik leghatásosabb feszültségkezelő és szerencsére mindig kéznél van. 🙂 Ahogy mondani szoktam, ha két ember megöleli egymást, oda már rossz érzések nem férnek be. 🙂
Pár, Afrikai, Boldog, Férfi, Nő, Együtt, Boldogság
Fotó: pixabay
 • Játék gyerekekkel vagy háziállatokkal: ők azok, akiknek az idő nem létezik. Élvezik a jelent, átélik a pillanatot, nem foglalkoznak a problémákkal és a teendőlistával, egyszerűen csak örülnek, hogy Veled lehetnek és ez az öröm bizony ragadós. 🙂
Fiú, Anya, Család, A Mom, Buborékok, Szappanbuborékok
Fotó: pixabay
 • Tánc, Sport; Kirándulás, séta: jótékonyan hatnak az egészségedre, az agyi tevékenységedre. Ha megtalálod a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, igazi flow-élményekben lesz részed.
Felnőtt, Ősz, Színpompás Ősz, Kerékpár, Kerékpárok, Pár
Fotó: pixabay
 • Olvasás: nagyon hasznos kikapcsolódási forma, segít új nézőpontból látni dolgokat, megismered mások érzéseit, döntéseinek okát és a következményeiket. Keresd a legjobb könyveket, hiszen rengeteg bölcsesség van bennük!
Blond, Szőke, Lány, Fű, A Szabadban, Személy, Olvasás
Fotó: pixabay
 • Zene: akár tudsz zenélni, akár csak hallgatod, a számodra kellemes zene szintén jutalmazó vegyületeket szabadít fel az agyban.
Ország, Gitár, Lány, Zene, Eszköz, Zenei, Akusztikus
Fotó: pixabay
 • Kertészkedés, természet: kutatások bebizonyították, hogy a kertészkedés meghosszabbítja az életünket, hiszen a friss levegőn való mozgás, a természetben való gyönyörködés is egy igazi örömforrás. Ha nincs saját kerted, sétálj az erdőben, a patakparton, egy virágos réten és hangolódj rá a megnyugtató környezetre!
Ökológia, Környezet, Kert, Kertészkedés, Zöld, Hobbi
Fotó: pixabay
 • Meditálás, relaxáció, ima, szertartások: elcsendesedés, elmélyülés, segítenek lassítani és megérteni, hogy vannak fontosabb dolgok, mint a mókuskerék, amiben élünk. A legjobb személyiségformáló tevékenység, mely után boldogságot, örömet, nyugalmat érzünk.
Sunrise, Férfi, Imádkozás, Vallási, Keresztény
Fotó: pixabay

Az igazi örömforrások egyik fontos ismérve, hogy nem szereznek sem Neked, sem másnak bánatot, jó hatással vannak Rád szellemi, lelki és fizikai értelemben is. A legtöbbjükre igaz, hogy akár ingyen vagy kevés anyagi ráfordítással is elérheted őket.

Ezek a tevékenységek és élmények ugyan nem oldják meg a nehézségeidet, de segítenek elterelni a figyelmed egy időre, miközben az öröm átélése miatt motiváltabb és magabiztosabb leszel és újult erővel, akár új nézőpontból tudod látni a kihívásaidat. 

Azoknak a gyerekeknek, akiknek sokféle élményt kínálnak fel a fentiek közül,  kevésbé keresnek alternatív utakat, szélsőséges élményeket kamaszként, fiatal felnőttekként, ezáltal kisebb az esély is a függőségek kialakulására. Érdemes már a kicsiknek is minél hamarab megmutatni ezeket a lehetőségeket és együtt átélni velük. Ha látják, hogy Te is élvezed, Téged is feltöltenek ezek a tevékenységek, ő is ezekhez fog fordulni később.

DE! ezeknél is, mint mindenben fontos a mértékletesség, vagyis mindenből egy kicsit. 🙂

Keresd meg azokat a tevékenységeket, amelyek a legjobbak számodra, sőt, akár kombinálhatod is őket – például: barátokkal sportolni a szabadban, vagy egy kisgyermekkel festegetni 🙂

Kívánok sok örömet a mindennapjaidban!

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi life coach-od)