Mostanában, ahogy egyre több nehézséggel, kihívással találkozom mind mások, mind a saját életemben, megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy vajon mindezek ellenére lehet-e az ember boldog?

Lehetek boldog akkor is, ha nem vagyok egészséges?

Lehetek boldog akkor is, ha nem azt teszem, amit szeretnék és nem járok éppen az utamon?

Lehetek-e boldog akkor, ha a kapcsolataim nem jól alakulnak?

Ha éppen nem olyan a környezetem vagy az anyagi helyzetem, mint amivel elégedett lennék?

Arra jutottam, hogy a válasz: igen.

Persze nem olyan egyszerű egy hullámvölgy legaljáról felnézni és örömömben ugrálni, hogy “Boldog vagyok!!!”, ám van néhány olyan kérdés vagy egyszerűbb gondolatmenet, ami kibillenthet a boldogtalanság, kétségbeesés, elégedetlenség állapotából.

Bár valójában az okosok sem tudják igazán megfogalmazni, hogy mi az a boldogság, abban azért egyetérthetünk, hogy egy kellemes állapot, amikor úgy érezzük, hogy minden rendben van, vagy ha nincs is éppen minden rendben, akkor rendben lesz, tele vagyunk reménnyel és őszintén tudunk mosolyogni a világra. Vagyis számomra ez egy nagyon lelki dolog, ami belülről indul, egy nagyon felemelő érzés.

Az érzés pedig döntés. Vagyis dönthetsz arról, hogy akarod-e érezni azt az adott dolgot vagy sem.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen egy pozitív érzés-döntést meghoznod, leginkább szemléletváltásra van szükséged, vagyis más szemmel kell nézned a dolgokat.

 • Először is, ha boldogtalanság-helyzetben találod magad, tudatosíts az elmédben, hogy a földi életed nem arról szól, hogy minden tökéletes kell, hogy legyen. A legjobbra, a kiválóságra törekszel, de közben mégis el kell engedned azt a hiedelmet, hogy csak akkor van jogod örülni és mosolyogni, ha minden tökéletesen rendben van.
 • Bármit is hozzon az életed, mindig meg fogod tudni oldani a dolgokat – egyedül vagy segítséggel. Mindig van, lesz Benned annyi tartalék erő, rendelkezésedre fog állni a szükséges erőforrás, amivel le tudod győzni a nehézségeket (főleg, ha ehhez még az Égi segítséget is igénybe veszed).
 • Ha változtatni tudsz a dolgokon, akkor tedd meg! Ha nem tudsz változtatni rajtuk, akkor kár energiát adni a rossz érzéseknek.
 • Ne másoknak akarj megfelelni! Ha számodra elég jól működik az adott terület, akkor az a lényeg, de ne amiatt legyél boldogtalan, mert a látható dolgok nem tökéletesek rajtad, körülötted.
 • Vedd számba az életed részeit, amelyek fontosak számodra:
 • Egészség
 • Lelkiség
 • Személyes fejlődés
 • Munka, karrier
 • Pihenés, kikapcsolódás
 • Párkapcsolat
 • Kapcsolatok (baráti, családi)
 • Anyagi helyzet
 • Környezet

1-10-es skálán hogyan értékelnéd jelenleg ezeket a területeket (az 1 nagyon rossz, a 10 nagyon jó)?

Ezt a gyakorlatot érdemes papírra írnod. Arra is nagyon jó, ha ezt megteszed, hogy átlásd, mely területek nem működnek annyira jól jelenleg az életedben, sokszor éppen így derül ki, hogy nem is az a nagyobb gond, mint amit először annak hittél.

Amikor megvan az értékelés, nézd meg, mely területek kaptak a legkevesebb számot és ezek milyen összefüggésben vannak egymással!

Ezután kezdj el arra koncentrálni, hogy mik azok a pozitív dolgok, amik miatt viszont adtál valamilyen értékelést. Mi az, ami működik?

Majd keresd meg a lehetőségeket, mit tudnál még tenni ahhoz, hogy még jobb legyen?

Valahogy úgy vagyunk összerakva, hogy arra koncentrálunk, mi az, ami nem jó, mi az, ami nincs. De ha elkezdesz szemléletmódot váltani és arra koncentrálsz, hogy mi működik és mit tehetsz még, hogy jobb legyen, nagyon pozitív változásokat fogsz elindítani.

A cselekvés nagyon fontos, hiszen tartósan a cselekedeteidnek lesznek meg a látható következményei, viszont a belsőd fogja irányítani a változásokat és ehhez szükséges, hogy lásd a működő dolgokat és a lehetőségeket.

Itt az ideje, hogy boldog legyél! 🙂

Szeretettel,

Edit

A Te személyi coach-od