Szeretnéd, hogy rendben legyenek a gyermeked holmijai és ezt ő maga tudja megtenni?

Szeretnéd, hogy felnőttként önálló, rendszerető, a környezetére igényes ember legyen?

Összeállítottam egy kis segítséget, hogy ez ne csak álom legyen számodra.

Ahhoz, hogy rendre tudd nevelni a gyermeked, elsősorban a példamutatás a legfontosabb, vagyis az, hogy amit Te elvársz tőle, az Neked is menjen. 🙂 Ezen kívül pedig a kitartás, mert valamelyik gyermeknél hamar jön az igény, valakinél később érnek be az erőfeszítések. 🙂

A következő dolgokat érdemes megtanulnod és megtanítanod:

  • Megkülönböztetni a szükséges dolgokat a szükségtelentől, a hasznosakat a haszontalantól.
  • Tudatos vásárlónak lenni, illetve tudatosan beengedni az otthonotokba, az életetekbe azokat a dolgokat, amelyek valóban szolgálnak Benneteket.
  • Megtanulni felismerni a határokat.
  • Következetesnek lenni.

Vagyis, amíg túl sok a holmi, sosem lesz igazán rend. Célszerű kiszelektálni a szükségtelen holmikat és utána nem megvenni mindent, ami megtetszik.


Mikortól érdemes elkezdeni a gyermekek rendre szoktatását?

Gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy ki tud venni egy dobozból valamit, tanítsd meg arra is, hogy visszategye. A kicsik ezt még játéknak fogják fel. Ha elővett valamit és utána mással szeretne játszani, előbb pakolja el azt, ami már nem kell neki, illetve ha új tevékenység jön a napirendetekbe (például séta, étkezés, fürdés, lefekvés stb. stb.), akkor is szokja meg, hogy előbb el kell tennie azokat a tárgyakat, amikre már nincs szüksége.

Célszerű együtt kialakítani a játékospolcot, a ruhásszekrényt, hogy mindennek legyen helye.

A polcokat, a tárolódobozokat címkézd fel – kis rajzokkal tudod segíteni, ha még nem tud olvasni, hogy mi hova való, vagy akár a szekrény belső ajtajára tenni egy fotót az ideális állapotról, így teljesen világos lesz számára, hogy mit vársz el tőle.

Nincs mindenre szükség!

A gyerekek jellemzően gyűjtögetők. Minden kell nekik, nagyon nehezen válnak meg dolgoktól. Éppen ezért fontos, hogy nekünk, felnőtteknek legyen meg a határozott elképzelésünk, hogy mely tárgyakat találunk valóban szükségesnek számára. Ezeket a szempontokat mondd el neki is és azoknak a családtagoknak is, akik  ajándékot szoktak vásárolni a gyermeknek. így nem lesznek felesleges holmik a lakásotokban.

Vásárlási szempontok lehetnek például:

  • Természetes, vagy egészségügyi szempontból biztonságos anyagból készüljön
  • A korának megfelelő legyen
  • Inkább kevesebb és drágább, jó minőségű játékokat, ruhákat vásároljatok

Születésnapok, ünnepek előtt írj listát azoknak, akik szeretnének a gyermeknek ajándékot adni, hogy minek örülne, így meglepetés is lesz és nem növekszik a kacathalmaz.


Tanítsd meg a határokat!

A határ legyen a saját szekrény, a saját polc, a saját szoba stb. Ahogy a lehetőségetek engedi. Ami itt elfér szépen, rendben, azok maradnak. Ami nem fér el, arra valójában nincs is szükség.

Ha már minden hely ki van használva, csak akkor jöhet újabb holmi, ha helyette valami más megy, így mindig el fognak férni.


Tudatosabb vásárlás

Korábban megosztottam ezt a képet. Érdemes nemcsak a saját vásárlási szokásaidat újragondolni ez alapján, a gyermekeddel is beszéld meg a lehetőségeket, ha újabb és újabb dolgokra vágyik.

Ha például nagyon szeret olvasni, a gyermekek részére a könyvtári tagság ingyenes, így hetente újabb és újabb könyveket olvashattok el anélkül, hogy utána a polcon árválkodnának, a megspórolt pénzből pedig tartalmas kulturális programokra tudtok együtt elmenni, felfedezni a világban azt, amiről olvastatok.

Gondolkodj hosszú távon!

Amikor a rendre nevelésről beszélünk, nem csak az adott nap, vagy az adott hét, hónap problémáját akarjuk megoldani, hanem gyakorlatilag a jövőjébe fektetjük az időnket. Ha eddig nem volt szokása elpakolni a holmijait, most ez nagy újdonság lesz számára és lehet, hogy nem reagál pozitívan, de megéri mindig emlékeztetni a kötelességére.


Legyen gondos gazda!

A játékokon kívül a ruhaneműk, az általa használt környezet rendben tartását is érdemes megtanítani a gyermeknek.

Amikor leveszi a ruháját, jegyezze meg, hogy nem dobjuk le a földre és hagyjuk szét a lakásban. Ha az a ruha még nem piszkos, felvehető, legyen meg a gyűjtőhelye és elsősorban innen öltözködjön. Ha már nagyon szennyezett, akkor tanulja meg beletenni a szennyeskosárba.

A házimunkán keresztül tudod megtanítani a rend fontosságát a gyermeknek, hiszen, ha részt vesz a családért folytatott tevékenységekben, jobban fog vigyázni mindenre.

Már kicsiként megtanulhat porszívózni, felsöpörni, a ruhákat szétválogatni és a mosógépbe tenni, teregetni, hajtogatni, szemetet a megfelelő hulladékgyűjtőbe tenni, kivinni a nagyobb tárolókba, műanyag kis poharakat, tányérokat, illetve evőeszközöket elmosogatni stb. stb.

Még ha úgy tekintesz is ezekre, hogy hamarabb megcsinálod egyedül – és ez valóban igaz is – a gyermeked fejlődését fogod vissza, ha nem adsz neki időt és lehetőséget, hogy ezt megtanulja. Ez csak az elején tűnik nehéznek, idővel a gyermek egyre önállóbb és ügyesebb lesz, sokmindent rá lehet bízni, így a felelősségérzete is növekszik.

Motiváld!

Minden kis erőfeszítésért dicsérd meg! Célszerű motiválni őt valamivel (ez ne édesség legyen, hanem inkább együtt töltött, minőségi idő), ha eddig nem annyira voltak feladatai otthon. Mondd el, hogy Te mit szeretnél és kössetek megállapodást.

Ne feledd, a lakás elsősorban a Tiéd, Te döntöd el, hogy nézzen ki és ha szeretne ő is rendezett, tiszta otthonban élni, tegye meg a korának megfelelő dolgokat. Különösen igaz ez a kamaszokra, hiszen nekik nem csak az iskolai tanulás a kötelességük, otthon sajátítják el mindazt, amivel később az önálló életük járni fog.

Több időtök marad egymásra, ha mindenki egyformán kiveszi a részét a feladatokból.

Dicsérd sokat! Bátorsítsd, ha nem sikerül neki elsőre!

Ugyanakkor legyen következménye, ha a megállapodásotoknak nem tett eleget.

Nálunk például az a szabály, hogy a konyhában-étkezőben-nappaliban csak olyan játékok lehetnek, amivel éppen játszanak, minden más a gyerekszobában legyen. Ha észreveszem, hogy már legalább 1 órája árválkodik 1-1 játék a közös helyiségekben, egy nagy szatyorba kerülnek. Vissza lehet ezeket szerezni, plussz feladatért cserébe választhatnak közülük, de csak úgy nem adom vissza,  vagy nem teszem én a helyükre.

Előnye, hogy az elfeledett játékoknak is úgy örülnek, mintha még sosem látták volna.

Másrészt szelektáláskor könnyebb dolgom van, mert sokszor kiderül, hogy egyáltalán nem keresték a játékok nagy részét. 🙂

Fotó: pixabay

Végezetül pedig csak annyit, hogy  a gyerekek rendre nevelése nagyban függ a személyiség típusától, így valakinél pár hét alatt lesz látványos változás, másnál csak évekkel később, vagy csak akkor, amikor kirepül a családi fészekből és maga teremti meg a saját otthonát és rendjét. Mindenesetre, ha nagyobb rendre és kevesebb házimunkára vágysz, tegyél meg mindent, amit tudsz – a többit pedig engedd el, hiszen az otthon van értetek és nem fordítva. 🙂

Szeretettel,

Edit

a Te személyi rendszerezési tanácsadód