A két legutóbbi bejegyzésemben mutattam Neked egy folyamat-modellt, amely a hiedelmek-cselekedetek-fizikai következmények kapcsolatáról szól.

Azt gondolom, hogy életed minden területén (egészség, párkapcsolat, családi/baráti kapcsolatok, anyagi helyzet, munka, fizikai környezet, lelkiség, személyi fejlődés, kikapcsolódás) van egy ilyen “spirálod” és valószínűleg különböző szinten vagy a számodra ideálishoz képest.

Amikor felfedezed, hogy valamelyik terület nem úgy működik, ahogy szeretnéd, elkezded megkeresni a lehetőségeket, hogy változzon a jelenlegi állapot. Végiggondolod, mi mindent tehetsz azért, hogy jobb és teljesebb legyen az életed.

Sok olyan élethelyzet van, amikor úgy érezheted, hogy Te már mindent megtettél, de egy másik ember, vagy emberek akadályozzák a változást.

Ekkor érdemes elgondolkodnod, hogy :

  • Mennyire a Te akaratod az a cél, amit el szeretnél érni?
  • Lehet, hogy nem is ez az út a legjobb számodra, amit választottál?
  • Mi lenne, ha elengednéd az elképzeléseidet, a hiedelmeidet azzal a dologgal kapcsolatban?

Például egy édesanya, aki minden egyes nap órákat tölt a takarítással, rendrakással, de a gyermekei kitartóan teszik az ellenkezőjét. Vajon, ha elengedné a “tökéletes otthon” illúzióját és több minőségi időt töltene a kicsinyeivel, mennyiben változna meg az életük?

Vagy egy édesapa, aki másoknak való megfelelés miatt próbál olyan pozíciót betölteni, ami egyáltalán nem okoz neki örömet és emiatt egyre több egészségügyi problémával küzd, keveset lehet a családjával és nem meri azt mondani, hogy váltani fogok, mert egész életemben x szakember szerettem volna lenni, amiből még ha szűkösebben is, de el tudom tartani a családomat. Miben változna meg az élete, ha elengedné a jelenlegi munkáját?

Nem egyszerű, de elgondolkodtató, mindennapos élethelyzetek.

A bejegyzéseim kezdete óta biztatlak arra, hogy ülj le és gondold át nyugodtan, ki vagy és kivé szeretnél válni. Ha nem számítana a pénz, ha nem számít, hogy más mit gondol, ki lennél legszívesebben? A válasz sokat elárul az utadról és segít, hogy rájöjj, mi az életfeladatod.

Ha nem ezen az úton haladsz, csak futod az értelmetlen köröket anélkül, hogy teljes lenne az életed.

Tehát az elengedés, a hiedelmeid elengedése nagyon fontos a fejlődésed szempontjából.

Az elengedés pedig kéz a kézben jár az elfogadással. Hogy elfogadod, nem vagy tökéletes, hogy más lehet szebb, jobb, ügyesebb, de ettől függetlenül megvan minden képességed és lehetőséged a boldogságra és arra, hogy ne csak a mókuskerékben töltsd az időd, hanem valóban fontos és örömet, fejlődést hozó dolgokkal is.

Ha a spirál ritmusában haladsz, pozitív hiedelmekre cseréled a negatív hiedelmeidet, elkezded megcselekedni azokat a dolgokat, amelyek felfelé visznek, szép eredményeket fogsz látni, megélni, már a saját erődből is.

De ha ennél sokkal többet szeretnél, akkor az önmagad elfogadása mellett azt is el kell fogadnod, hogy egyedül nem vagy mindenre képes és Isten, vagy az univerzum (amiben hiszel) nélkül nem sikerülhet mindent megvalósítanod.

Tehát, ebben az esetben a következőképpen cseréld fel a fejlődési spirál lépéseit:

HIT – Cselekedetek – Áldások


Vagyis a hiedelmeid cseréld le valódi hitre, cselekedd meg azokat a dolgokat, amelyek a legjobb lehetőségek számodra, hogy aztán a csodák megtörténhessenek az életedben.

Ez a folyamat a személyes tapasztalataim szerint Istennel és a vele való tanácskozással lesz igazán eredményes.

Ő szorzással működik.

Talán ismered a tálentumok példázatát a Bibliából:

„Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott vele, és másik ötöt keresett hozzá. Ugyanígy a két talentumos is másik kettőt keresett hozzá. Aki pedig az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét. Hosszú idő múlva azután megjött ezeknek a szolgáknak az ura, és számadást tartott velük. Eljött az, aki az öt talentumot kapta, hozott másik öt talentumot, és így szólt: Uram, öt talentumot bíztál rám: nézd, másik öt talentumot kerestem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében! Eljött az is, aki a két talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, két talentumot bíztál rám: nézd, másik két talentumot kerestem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, jöjj, és osztozz urad örömében! És amikor eljött az, aki az egy talentumot kapta, ezt mondta: Uram, tudtam, hogy könyörtelen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van az, ami a tied. Ura így válaszolt neki: Te gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és onnan is gyűjtök, ahova nem szórtam? Ezért el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamatostul kaptam volna vissza azt, ami az enyém. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van!”                                           (Mt 25,14—28)

A talentum a legnagyobb súlymérték volt akkoriban. Egy talentum 58.944 kg-nak felelt meg. Akinek az aranyát vagy ezüstjét talentumban lehetett mérni, igen gazdag embernek számított. A talentum azokat a képességeket, lehetőségeket jelenti, amelyeket Isten adott Neked, hogy boldogulj ebben az életben. Ezek a képességek nagyon különlegesek és értékesek, nem véletlenül a kor legnagyobb értékével a talentummal példázza Jézus. Valakinek többet adott, valakinek kevesebbet, de a hittel együtt elegendő a teljes élethez.

A példázatból kiderül, hogy Isten megduplázza a cselekedeteink eredményeként az áldásainkat.

“Azonképpen a hit is,

ha cselekedetei nincsenek,

megholt ő magában.”      

(Jakab 2:17)

Lehet, hogy azt mondod, könnyű annak, aki már az anyatejjel szívta magába a hitet, és hogy ez milyen jó dolog lehet, de Te nem vagy ilyen.

Azt fontos tudnod, hogy a hit egy döntés. Dönthetsz úgy, hogy hiszel és egy új világ nyílik meg előtted, sok csodával és igazán teljes élettel (nem kihívás nélküli, de mégis áldott élettel), vagy egyedül próbálsz mindent megtenni.

“A puding próbája az evés” – mit veszíthetsz, ha megteszed? 🙂

“Tedd meg azt, amit meg tudsz tenni,

hogy Isten megtehesse azt,

amit te már nem tudsz megtenni.”


Szeretettel,

Edit

a Te személyi coachod