A rend ellensége: a gyűjtögetés

Már régóta tervezem, hogy írok a gyűjtögetésről, mert tapasztalatom szerint, ahol nem sikerül kialakítani a rendet, annak elsősorban a túl sok holmi az oka.

 

Messy Bedroom

 

Szerinted miért kerül túl sok tárgy az otthonodba?

Ennek leginkább az az oka, hogy egyszerűen nem tudatosan engeded be az életteredbe a holmikat.

Vannak tárgyak, amelyek azért kerülne be a lakásodba, mert ingyen kapod őket. Kaptad ajándékba, megörökölted valakitől és akár szükséged van rá, akár nem, valamiért mégis maradnak.

A másik ok a vásárlás. Amikor vásárolsz valamit, többnyire valamilyen megoldás reményében teszed ezt, mert úgy érzed, hogy szükséged van rá. A probléma viszont akkor kezdődik, amikor már nem csak azért vásárolsz, mert a szükségleteidet elégíted ki, hanem egyszerűen csak megtetszik, vagy éppen leértékelték és most megéri megvenni, vagy majd odaadod valakinek, valamikor. A lényeg, hogy nem tudod otthagyni.

És akkor szépen jönnek és jönnek a holmik, de nem egyenesen arányosan távoznak a már a megunt, nem használt darabok, így egyre jobban kialakul a káosz, amely frusztrációt okoz számodra.

 

tudatos5

 

Egy nagyon fontos dolgot meg kell tanulnod a tárgyakkal kapcsolatban. A holmik, amelyekre nap, mint nap szükséged van, csak eszközök. Eszközök az életben maradáshoz, a feladataid elvégzéséhez, a céljaid megvalósításához, de ezek NEM CÉLOK, nem ezek fognak boldogságot hozni az életedbe. Örömet okozhatnak, ha éppen szükséged van rájuk, és elégedettséget, ha már egy ideje vágysz rájuk és sikerült megszerezned, de boldogságot nem. Tudom, ez teljesen ellentétes mindazzal, amivel találkozol a reklámokban, ugyanis a marketingstratégia arra épül, hogy életérzéseket adjanak el, olyan személyiségjegyekkel ruházzák fel az eladni kívánt termékeket, amelyekre legbelül vágyunk és azt üzenik, hogy boldogságot adnak, ha használod ezeket.

Az a baj a tárgyakkal, hogy nagyon gyorsan elmúlik az öröm, amit okoznak (főleg, ha túlmutatnak a szükségleteken), mert egyszerűen megszokjuk, hogy vannak és mi emberek mindig jobbra és jobbra vágyunk, majd miután megszereztünk valamit, már az újabb szükségletkielégítésünkön törjük a fejünket. (Holott igaziból nincs is szükséglet, csak úgy állítják be, hogy nekünk szükségünk van rá és lám, itt a megoldás, enélkül nem élet az élet.)

Szóval ezért vásárolunk egyre többet és többet.

 

A gyűjtögetés drága!

Hogy miért?

Mert amikor kapsz valamit, vagy vásárolsz valamit, (az utóbbinál nem elég, hogy kevesebb lett a pénzed), már a felelősség is a Tiéd.

Korábban a sok tárgy felhalmozása a gazdagságot mutatta, viszont minél több holmit halmozol fel, annál kevésbé tudod átlátni, követni, hogy mid van, nem tudsz rendesen kitakarítani, karban tartani és megfelelően tárolni a holmijaid, így azok tönkremennek és a végén az életminőséged rosszabb, mint amire vágytál volna.

Nem találod meg azokat a dolgokat, amire szükséged van, ezért újabbakat vásárolsz, mert nincs időd megkeresni. Ha pedig nekiállsz keresgélni, feszült és ingerült leszel, mert sok időd megy el arra, hogy rálelj a holmikra, miközben egyre jobban tudatosodik benned, hogy rendet kellene már rakni, de mikor?

Ha nem tudsz rendesen takarítani, az akár odáig is fajulhat, hogy élősködőkkel kell osztoznod a lakásodon, vagy itt-ott bepenészednek a falak, mert nem tudnak szellőzni, nem érzed jól magad otthon, feszült vagy és orvosról orvosra jársz a megoldásért, pedig csak a rend hiányzik ott, ahol a feltöltődésnek kellene, hogy helye legyen.

Ha szeretnéd eladni az otthonod, minél több holmid van, annál kisebbnek tűnik a tér, annál nehezebb rendben tartanod, annál nehezebb vevőt találnod és emiatt rengeteg pénzt bukhatsz, plussz költöztetheted a holmikat, amelyek bedobozolása és elszállítása újabb idő, pénz és energia.

Ugye érted, milyen felesleges sok holmit felhalmozni?

organising

 

Mindenképp érdemes kevesebb holmit tartanod otthon, olyanokat, amelyek szolgálnak Téged és a családod, amelyek nem veszik el az időd és energiád az igazán fontos dolgoktól.

Szelektálás előtt mindig azt javaslom, hogy nézz előre, ki szeretnél lenni 5 vagy 10 év múlva (vagy még később 😀 ) és úgy válogasd át a tárgyakat az otthonodban, hogy az adott holmi szolgál-e Téged, hogy olyan emberré válhass? Olyan eszköz-e az életedben, amely segít megvalósítani a célodat? Ha már nem ad, hanem elvesz, akkor engedd el, ne tartogasd tovább! Ha rendet szeretnél magad körül, meg kell tanulnod továbbadni a már nem szükséges holmikat.

Biztos vagyok abban, ha megszabadulsz a felesleges tárgyaktól, amelyek már nem szolgálnak Téged és a családod, sokkal több időd, energiád és helyed marad az igazán fontos dolgoknak az életedben.

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)

2 Comments

  1. Nagyon nehezen válok meg a holmiktol. Mindig az jut eszembe ez jó lesz még valamire. Sokat változtam, de még mindig nem tudok meg válni olyan dolgoktól amit tudom soha nem fogok használni. Hogy tudnék kidobni mindent? Az eszem tudja a lelkem nem enged el semmit. Valaki tudna segíteni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2020 Rend-szerezz

Theme by Anders NorenUp ↑