Amikor úgy érzed, hogy túlságosan zsúfolt az otthonod és szeretnéd ezt a nyomasztó érzést megszüntetni, a szelektáláson kívül van még egy fontos tényező, amit minden egyes nap figyelembe kell venned, hogy megelőzd az újabb káoszt, ez pedig:

a tudatos vásárlás.

 

Az általános vélekedés szerint tudatos vásárló az az egyén, aki nem hagyja, hogy átverjék, aki ismeri a jogait és érvényesíti is azokat.

Ez a meglátás szerintem fontos, viszont eléggé le van egyszerűsítve. Az igazán tudatos vásárlás ennél sokkal többet jelent.

 

shopping

 

Fogyasztói társadalomban élünk. Gyakorlatilag nincs az a (sok esetben nagyon felesleges) termék, amit ne tudnának manapság eladni. Az egész társadalom, a gazdaság a fogyasztás körül szerveződik. Cégek sora próbálja kitalálni a szükségleteidet, befolyásolják a vásárlói döntéseidet és még olyan termékeknél is elhitetik, hogy “ez kell Neked”, amire egyébként semmi szükséged nincs.

 

tudatos6

 

Tudtad, hogy a vásárlások 70 százaléka a bevásárlás helyszínén dől el, vagyis ún. impulzív vásárlás, ami egy-egy jó reklámfogásnak köszönhető? A boltokban meglehetősen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyasmit is megvásároltassanak Veled, amit egyébként a bejáratban még nem is állt szándékodban megvenni.

Egész sor olyan trükk létezik, amely vásárlásra késztet: leárazások, bónusz ajándékok, szuper ajánlatok és soha vissza nem térő lehetőségek egész sora vár, ha betérsz egy-egy üzletbe.

 

tudatos2

Ne dőlj be, hogy csak ezektől lehetsz boldogabb!

Tudatos vásárlóként túltekinthetsz a reklámok nyújtotta ígéreteken. Nem kell, hogy higgy a hangzatos szlogeneknek, mert egy tudatos vásárló pontosan tudja, hogy mire van szüksége.

Azon kívül, hogy ne vásárolj meg olyasmit, amire nincs is szükséged, van még egy másik alapvető szempont is:

Mivel a mai modern gazdaság behálózza az egész világot, sokszor egyáltalán nem tudunk semmit az adott termék előállításával kapcsolatban, pedig az nagyon fontos lenne.

Mit szólnál ahhoz, ha a kedvenc teádról kiderülne, hogy gyümölcsét gyermekrabszolgák szüretelték?

Hogy kizsákmányoló, megalázó körülmények között állították elő a kedvenc pólód?

tudatos7

 

A vásárlásoddal a terméket létrehozó körülményeket is támogatod.

 

Mire figyelj, amikor egy-egy terméket megvásárolsz?

  1. Biztosan szükséged van rá?
  2. Egészséges, természetes alapanyagból készült? Az egészséged szempontjából jót fog tenni számodra, ha használni fogod?
  3. Nézz utána a gyártónak! Tudsz azonosulni a terméken kívül a gyártó küldetésével is? Támogatja a gyermekmunkát? Érdekelt a génmanipulációban? Folytat állatkísérleteket? Keresd a Fair Trade védjegyet!
  4. Az a holmi, amit megvettél, több hulladékot és szemetet termel, mint amennyi élvezetet nyújt? Az a holmi egészséges, az előállítása környezetkímélő módon történt? Olyan vállalat állította elő, amely felelősséget érez a környezetvédelemmel kapcsolatban? Minél természetesebb anyagból készült és minél többször, minél sokoldalúbban tudod használni, annál jobb. 🙂
  5. Részesítsd előnyben a hazai termékeket, hogy ne emésszen fel indokolatlanul sok energiát, mielőtt eljut hozzád, ezzel a választással támogatod a magyar termelőket, vállalkozásokat is.

Vagyis, ne csak Te járj jól egy vásárlói döntéssel, de a világ is!

tudatos11

 

A tudatos vásárlás nemcsak elkötelezettséget kíván, de sok örömmel is jár, mert jó érzés, amikor tudod, hogy Te megtetted a részed egy egészségesebb, jobb életért és ezt a saját bőrödön is érezni fogod.

Tarts velem és legyünk együtt tudatosabb vásárlók! 🙂

A következő bejegyzésemben arról fogok írni, ha a fenti szempontoknak meg is felelnek az általad megvásárolni kívánt holmik, mik azok a szempontok, amik még inkább segítenek abban, hogy ne költs feleslegesen és elkerüld a gyűjtögetés csapdáját.

 

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)