A jó, a jobb vagy a legjobb döntéseket szereted?

Korábban írtam arról, hogy milyen fontos és különleges lehetőség az életedben, hogy döntéseket hozhatsz, hiszen ez fogja meghatározni a jövőd.

Döntések – 1. rész

Szerencsére mindig van választási lehetőséged, legalább annyi, hogy jó vagy rossz döntés között kell választanod, viszont az esetek többségében vannak jó, jobb és legjobb döntések is. Ez persze azt is jelenti, hogy le kell mondanod néhány olyan dologról, amit jónak, vagy jobbnak tartasz azért, hogy a legjobbat választhasd, ám ennek az eredménye az lesz, hogy a legjobbat fogja kihozni az életedből.

choice

Honnan tudhatod, hogy melyik a legjobb döntés?

Legutóbb írtam az ÉrtékRendről, hogy milyen sokat segít, ha sikerül tisztáznod és rangsorolnod magadban a céljaidat.

ÉrtékRend

Ezek az értékek, amelyek a legfontosabbak számodra, amelyekben megfogalmazod, milyen ember szeretnél lenni, lesz az iránytűd, hogy melyek adott esetben a jó, a jobb, a legjobb döntések, illetve, ha az adott választási lehetőség ellenkezik az értékrendeddel, akkor melyik lesz számodra a rossz döntés (persze ezekből is bőven lehet több is).

iránytű

Fontos felismerned, hogy azért mert valami jó, nem kell feltétlenül megtenned. Sokszor a tennivalókból sokkal több van, mint amennyi idő a rendelkezésedre áll, ezért muszáj rangsorolnod, hogy melyik lesz a jó, a jobb, vagy a legjobb döntés, amire az időd, a figyelmed, az energiád stb. fogod fordítani. Vagyis sokkal célszerűbb, ha a legjobb dolgokat választod. Lehet, hogy könnyen felismered, hogy melyik lenne a legjobb döntés, de inkább mégsem azt választod, mert nem annyira kényelmes, vagy túlságosan megerőltetőnek érzed, de ne feledd, a legjobb döntésért, aminek “nagyobb az értéke”, valószínűbb, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tenned, vagy időigényesebb, de mégis ez fogja biztosítani számodra a legjobb jövőt.

choice4

Nagyon fontosnak tartom a célokat, de ha sikerült kitűznöd őket, ne csak azok elérésére fókuszálj. Az út, amelyen sok döntést kell meghoznod, ugyanolyan fontosak és tanulságosak. Valósznűleg lesznek benne meglepetések, útkereszteződések és hegyek-völgyek, de légy kitartó és rugalmas, minden döntésedből tanulni fogsz.

A jövőd a jelenlegi döntéseid következménye lesz. Ha most a jobb és legjobb dolgokat választod, akkor a jövőd ezekkel lesz tele. Ez lesz a jelenlegi döntésed következménye. A legjobb döntések visszafogottságot, egyensúlyt és bölcsességet igényelnek. Bölcsen használva gazdagítják életed.

smiley

Ha mégis úgy alakulnak a dolgaid, hogy utólag azt látod, sajnos rossz döntést hoztál, nem baj, ha hibázol, legközelebb gondold át alaposabban a lehetőségeidet és tanulj a rossz döntéseidből. Sokszor csak elsőre tűnik rossznak egy döntés következménye, hosszú távon azonban mégis a javadat szolgálhatja.  Ne feledd, a helyes döntés a tapasztalat eredménye. A tapasztalat forrása viszont a rossz döntés….az okos pedig mások hibáiból is képes tanulni. 😉

“Sok döntés nem eredendően rossz, ha azonban minden időnket felemészti, és visszatart bennünket a legjobb döntésektől, akkor alattomossá válik.”    Dallin H. Oaks

Tedd fel a kérdést, amikor meghozol egy döntést valamilyen tevékenységre:

Jobb emberré tesz ez engem? Közelebb visz a céljaimhoz?

Még a megfelelő törekvések esetén is mérlegelésre van szükséged, hogy meghatározd, vajon eltávolítanak-e a céljaidtól.

Vannak események, amelyek irányítására nincs lehetőséged, vannak események, amelyek iránytását a kezedbe veheted, vannak események, amelyekről azt gondolhatod, hogy tudod irányítani, pedig nem, és vannak események, amelyeket képes lennél irányítani, de mégis azt hiszed, hogy nem és ezért nem is teszel semmit.

Fel kell ismerned azokat az eseményeket amelyikre van hatásod, hozd meg a döntést, hogy ezeket a kezedbe veszed és irányítani fogod. Minél többet gyakorolod ezt, annál jobban fogod csinálni, és a komolyabb döntések sem fognak akkora kihívást jelenteni, így hatékonyabbát teheted az életed.

nyugalom

Fotó: https://www.menorcaxp.com/

Arra biztatlak, hogy tekintsd át a célkitűzéseidet, azután pedig igyekezz nagyobb önuralmat gyakorolni, hogy elérd ezeket a legjobb döntések meghozatalával. 

Kívánok ehhez sok erőt és kitartást. <3

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)