Amikor tini voltam, többször is hallottam anyukámtól egy idézetet: “A jó döntés csak tudáson alapulhat.”

 

choice3

Bár idő kellett ahhoz, hogy igazán megértsem ezt a gondolatot és át is ültessem a gyakorlatba, semmi kétségem, hogy megfelelő tudás birtokában jobb döntéseket tudok hozni. Itt most nem feltétlenül lexikális tudásra gondolok, hanem arra a tudásra, hogy milyen elveken, érzéseken, tudatosságon alapszik a döntésem.

Évek óta tanítok gyerekeket (nem csak a sajátjaimat 🙂 ) és az egyik legeslegfontosabb tudás, amit szeretnék, hogy magukkal vigyenek az életükben, az, hogy mindig van választási lehetőségük és bárhogy is döntenek, annak lesz valamilyen következménye. A jó döntéseknek jó következményei, a rossz döntéseknek rossz következményei és nem ők fogják a következményeket megválasztani.

Egész életünkben ezt a mérlegelést tanuljuk, tapasztaljuk. Sokszor túl bonyolultnak tűnik, össze tud nyomni a döntés felelőssége, de nehézségei ellenére mégis azt javaslom, tekintsd inkább jó barátnak a döntési lehetőséget, mert segít, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél.

 

choice2

 

Minden, ami körülvesz az életedben, az, amilyen vagy, amid van, legyen akár megfogható, akár megfoghatatlan, minden a múltbéli döntéseid eredménye. Ha ezt a tényt elfogadod, segíteni fog a jövendőbeli döntéseiddel kapcsolatban.

 

choice

 

Ahhoz, hogy elérjem a céljaim, döntéseket kell hoznom. Vannak döntések, amiknek a meghozatalára több idő szükséges, és van, hogy hirtelen kell cselekednem.

Sokszor, amikor rövidebb vagy hosszabb távú célokat tűzök ki magam elé, érzem, hogy minél többet töprengek rajtuk, annál többször kerülök kétségek közé, hogy meg tudom-e csinálni vagy sem, ami nem mindig jó, mert lassíthatják a fejlődésem.

Az igazán sikeres emberek egyik ismérve, hogy képesek gyorsan és mégis átgondoltan, felelősen dönteni. Ami ehhez segíti őket, az az, hogy ismerik a képességeiket és pontosan meghatározták a céljaikat. Mivel ezek a döntések egy erősebb alapra épültek, ezért ritkán van szükségük arra, hogy változtassanak, akkor is csak kisebb mértékben, hiszen korábban már alaposan átgondolták a döntéseiket és azok következményeit.

choice5

A döntéseket fontos, hogy tettek is kövessék. Az nem elég, hogy megismered önmagad és a képességeidet, megfogalmazod a célod, de igaziból nem teszel egy lépést sem, hogy azt elérd. Ha már túlvagy ezeken a lépcsőfokokon, állj neki és csináld, haladj előre az utadon!

choice4

 

Egy döntés képes akár az egész életed megváltozatására, vagyis ez egy felelősségel teli hatalom. Nem minden döntés fogja egyformán formálni az életed, viszont minden egyes döntés valamilyen szempontból módosítja a jövőd. Ez a tudás sokat segíthet, amikor úgy érzed, elveszítetted az irányítást, mert túlterheltnek, céltalannak, vagy üresnek érzed az életed. Ilyenkor segíthetnek a jó döntések, mert a jó döntések eredménye jó következmény lesz, ezáltal megváltoztathatod a jövőd jobb irányba.

Ne feledd! A döntéseid csak akkor lesznek hatással az életedre, ha cselekszel!

A legközelebbi bejegyzésemben arról fogok írni, hogyan tudod megkülönböztetni a jó és a rossz döntéseket.

Szeretettel,

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)