Nemrég írtam arról, hogy milyen pozitív hatásai vannak, ha elégedett vagy.

A boldogság egyik alapja – az elégedettség (1. rész)

Ha elvégezted a “házi feladatot”, vagy legalább egy kicsit átgondoltad azt, hogy mennyi mindened van, amiért hálás lehetsz, valószínűleg észrevetted, hogy milyen bőségben is élsz valójában.

Tudom, hogy maradt a listádon még pár dolog, amit szeretnél a magadénak tudni, ezért fontosnak tartom, hogy még egy dolgot tisztázzunk az elégedettséggel kapcsolatban.

Az elégedettség nem azt jelenti, hogy elégedj meg azzal, amid van, törődj bele a helyzetedbe és ne legyenek további céljaid. Nem azt jelenti, hogy fojtsd el a vágyaidat, ne legyenek a jövődre vonatkozó törekvések az életedben, vagy add fel a reményt, hogy ennél már nem lesz jobb a helyzeted.

Éppen ellenkezőleg!

Az elégedettség azt jelenti, hogy élvezem a jelenlegi életem, de várom az eljövendő dolgokat, amikért természetesen megteszem a magam részét – anélkül, hogy kiégnék. Az elégedettség vigyáz arra, hogy a kívánságaim nehogy ámokfutásba csapjanak át. Segít abban, hogy irányítás alatt tartsa az életem, nehogy fékevesztett sóvárgás uralja a napjaim, hogy ne legyek a rabszolgája a “nincs”-nek, hanem élvezzem a “van”-t.

satisfied

Azzal, ha az elégedettséget választod, nem dobod ki az álmaidat, egyszerűen csak megmutatod nekik, hogy hol van a helyük, hogy ne rángassanak ide-oda. Többet nem hagyod, hogy a kívánságaid irányítsanak, nem hagyod, hogy a már megvalósított céljaidat a szőnyeg alá söpörd.

Ha eltökéled, hogy elégedett leszel, lehetőséged nyílik, hogy örömmel, felszabadultan tekints a holnapra, nem pedig bosszankodva, kapkodva és már idejekorán belefáradva vánszorogj előre.

Az az érdekes, ha elégedett maradsz, egyszerre élvezed a jelent és azt, amit már megvalósítottál a terveidből, valamint dédelgetheted az álmaidat, melyek segítik a fejlődésed.

Egyedülállóként tudod élvezni a függetlenséged, miközben izgatottan készülsz megtalálni jövendőbeli társad.

Örülsz a társaddal kettesben töltött időszaknak, miközben készülsz a szülővé válásra.

Hálás vagy az otthonodért, miközben dolgozol azon, hogy egy számodra még ideálisabb helyre költözz.

Örülsz minden tárgyadnak, amiért megdolgoztál, miközben már tervezed egyik-másik lecserélését.

Az egyensúly a lényeg. Őszinte hála azért, amit a ma ad és egy fegyelmezett, örömteli várakozás, amit a holnap tartogat számodra. Az elégedettségtől világos lesz az elméd, békés, nyugodt és zavartalan, ezért nem fog ki rajtad az elégedetlenség zabolátlan manipulációja, a nyugtalanság és az átgondolatlan döntések helytelensége. Amikor elégedett vagy, nem kell aggódnod a csekélynek tűnő személyes forrásaid miatt. Ha arra kérnek, hogy adj az idődből, a szeretetedből, önmagadból, biztosan fogod tudni, hogy elegendő az, amid van és örömmel várod mindazt a jót, amit majd ezek miatt a döntések miatt visszakapsz az élettől.

Ha úgy érzed, hogy még mindig van mit tanulnod, tapasztalnod az elégedettség terén, hoztam Neked egy kis feladatot. Minden nap, amikor felkelsz, sorolj fel legalább 5 olyan dolgot az életedben, amiért köszönetet mondhatsz (most egy kicsit súgok: a társad, a gyermeke(i)d, az otthonod, a munkád stb.), minél konkrétabban megfogalmazva, hogy ezekkel a dolgokkal kapcsolatban miért érzel elégedettséget. Lehetőség szerint ne mindig ugyanazokra gondolj, próbálj új dolgokat találni az életedben, amikért hálás lehetsz. Miután felsoroltál 5 dolgot, amivel elégedett vagy, csak ezután kezdd el megfogalmazni, hogy mi az, amit még szeretnél, amiről úgy érzed, hogy hiányzik az életedből. Ha így indítod a napod, sokkal szebbnek fogod látni a világot, ezt megígérem Neked. 🙂

thankyou

Szeretettel,

Edit 🙂

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)