Manapság a világban úgy tűnik, mintha állandó elégedetlenséget próbálnának gerjeszteni bennünk. Azt sugallják a reklámok, hogy mindig van valami más, valami jobb, valami több és szebb, amire még szükségünk van a boldogsághoz és lehetnénk sikeresebbek, ügyesebbek, okosabbbak és persze szebbek, trendibbek és menőbbek, mint amik vagyunk, mert így nem lehet igazán élvezni az életet. Kérés nélkül jönnek az ajánlatok, a tuti megoldások és javaslatok, biztatnak, hogy amink van, az már elavult. Szabadulj meg a régitől! Kell az új, mert az jobb, a régi unalmas és nem jó már semmire.

Mielőtt észbe kapsz, valahogy elérik, hogy ne örülj annak, amid már van, annak, aki vagy.

 • Ha még nem vagy házas, akkor mikor házasodsz meg?
 • Ha már házas vagy, de még nincs gyermeketek, akkor mikor lesz?
 • Ha végre összespóroltál egy kisebb lakásra, akkor mikor veszel nagyobbat?
 • Megjelent egy még okosabb telefon a piacon, Neked még mindig a régi típus van?

Ha folyamatosan csak azokra a dolgokra koncentrálsz, hogy mit szeretnél még, akkor sosem leszel elégedett. Boldogtalan, kielégíthetetlen és elégedetlen viszont annál inkább.

Milyen az elégedetlen ember, aki mindig csak a hiányosságaira koncentrál?

 • Fukarkodik az idejével.
 • Őnzően bánik az anyagi javaival.
 • Zsugori az energiájával.
 • Vonakodik attól, hogy másoknak segítsen, hogy neki biztosan elég maradjon.
 • Sosincs elég ideje, energiája, tehetsége, pénze, ügyessége, türelme másokra.

Ez a szemléletmód megfosztja attól, hogy igazán fejlődjön, hogy lazítani tudjon és boldog legyen.

pohárvíz

Az elégedett nő vagy férfi ritka. Feltűnést kelt egy ilyen túlhajszolásra berendezkedett világban. Nem irigy, nem rosszindulatú és nem keresi a feszültséget a kapcsolataiban. Az elégedett ember békés, nyugodt, derű és könnyedség veszi körül. Jelenlétében felüdülsz és jobb kedved lesz. Aki megelégszik azzal, amije van, ahol él és hálás mindenért, amit eddig kapott az életétől, szilárd jellemű, kiegyensúlyozott és boldog.

kiégett

Hogyan lehetsz elégedettebb, ha úgy érzed, nem vagy az?

Az elégedettség egy olyan készség, amely fejleszthető.

Nincs szoros összefüggés az elégedettség és a tökéletes élet között. Az elégedett ember ugyanúgy nem él tökéletes körülmények között, mint Te vagy én. Egyszerűen úgy döntött, hogy elégedett lesz. Az elégedett ember is megismerte már a hiányt, ő is csalódott már, neki is álltak már rosszul a dolgai. Ettől függetlenül úgy döntött, hogy elégedett lesz. Ez egy döntés.

Ha nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy szeretnéd, ha nehézségek vannak az életedben, akkor is dönthetsz úgy, hogy elégedett leszel, ez az örömteli érzés független lehet a helyzetedtől. Ha megtanulod ezt érezni, bármilyen unalmas, vagy csüggesztő a helyzeted, érzelmi stabilitást fog nyújítani.

Elégedett emberként tudom, hogy bőségben élek és minél gazdagabbnak érzem az életem, annál jobban észreveszem, hogy rendelkezem minden szükségessel, sőt többel is. Minél biztosabb vagy abban, hogy nem szenvedsz hiányt, annál jobban készen állsz arra, hogy adj magadból, az idődből, az energiádból másoknak, mert mindig fel lesznek töltve a készleteid.

esernyő

Tudd, ha valamid nincs meg, akkor valószínűleg nincs is rá szükséged – most – még. Lehet, hogy vágysz rá már régóta és mindenkinek van, csak Neked nincs, de akár van valamid, akár nincs, annak oka és célja van. Ezeket nem mindig ismerjük, sokszor csak utólag, évekkel később értjük meg. De tudd, minden döntéshez, amit meg kell hoznod minden feladathoz, amit el kell végezned, minden kapcsolathoz és életed minden apró részletéhez rendelkezel minden szükséges dologgal. Akkor, amikor szükséges.

Azért láttam fontosnak, hogy beszélgessünk arról, mennyire vagy elégedett az életeddel, mert a harmonikus környezet, egy boldog otthon kialakításához elengedhetetlenül szükséges, hogy érezd az elégedettséget. Valószínűleg idővel meg kell szabadulnod dolgoktól az életedben lelkileg és fizikailag és sokkal könnyebb lesz ezt megtenned, ha érzed, hogy elégedett vagy.

 

Gondolatébresztő kérésem feléd:

 • Írj egy listát arról, hogy szerinted mik azok a dolgok, amelyek hiányoznak az életedből. Írd melléjük, hogy ezek “akarom” vagy “szükséges” dolgok. Gondold végig, hogy a valóban szükséges dolgok hogyan fognak az életedben megvalósulni, mit teszel ma ezekért és az akarom dolgok valóban érnek annyit, mint amennyi energiát és időt kívánnak Tőled?
 • Szerinted miért nincsenek meg ezek a dolgok az életedben, amiknek a hiányát érzed?

 

Szeretettel, 🙂

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)