Legutóbbi bejegyzésemben a stencil használatáról írtam, most pedig a 3D stencilt szeretném bemutatni Neked.

3D stencilezésnek nevezzük azt az eljárást, amikor faragott hatást szeretnénk elérni, legyen az bútor, vagy bármilyen más dekorációs felület.

3dstencil2

Nagyon szeretem ezt a díszítési módot, mert ezzel a technikával színek nélkül is nagyon izgalmas, igényes, egyedi bútorokat tudok készíteni. Ha szereted a klasszikus bútorokat, akkor valószínűleg Neked is ez lesz az egyik kedvenced. 🙂

3dstencil6

A 3D stencilezéshez szükséges kiegészítő eszközök:

  • Stencil (ezt készen is megvásárolhatod a kreatív üzletekben vagy rendelhetsz az aliexpress, eBay stb. oldalakról, de egyedileg is elkészítheted magadnak – erről itt írtam: https://rendszerezz.com/2018/04/27/festett-butor-diszitese-1-a-stencil-hasznalata/ )
  • Egy már használaton kívüli plasztik kártya, vagy vékony műanyag lap
  • Maszkoló szalag vagy stencil rögzítő spray
 • Stencil paszta (struktúrapaszta)

3dstencil3

A 3D stencilezés menete:

Miután előkészítetted a felújítandó bútort, lecsiszoltad a felületét, letörölted róla a szennyeződéseket, akár alapozás előtt, akár alapozás után már felviheted a 3D mintát a bútorra. Ha ugyanolyan színűre szeretnéd a mintát, mint a bútor többi részét, és csak annyi a célod, hogy kiemelkedjen a minta, akkor fesd le ugyanúgy egy hengerrel, vagy ecsettel a mintát a száradás után, mint a többi részt.

Ha pedig szeretnéd nem csak térben kiemelni a mintát, hanem színben is, akkor pedig száradás után egy vékony ecsettel fesd át azt a részt, amit szeretnél más színben látni.

(zománfestékkel festett bútorokról itt írtam:

Bútorfestés – zománcfestékkel

krétafestékkel festett bútorokról pedig itt:

Bútorfestés krétafestékkel

Tipp: A 3D pasztába is keverhető szín színezőpaszta segítségével, de ezt nagy körültekintéssel érdemes csak végezni, mivel a kötőereje csökkenni fog.

Kapható különböző színekben is struktúrapaszta, így biztosan jól fog tapadni a felületre és akkor már nem szükséges festened. Ennek az az előnye, ha már egy teljesen kész bútort szeretnél 3D stencillel feldobni, utólag is ráteheted.

A 3D stencilezés menete:

3Dstencil4

  1. Lépés: nagyon pontosan jelöld ki, hogy hova szeretnéd a mintát. Figyelj a szimmetriára, a megfelelő mintatávolságokra.
  1. Lépés: rögzítsd a stencilt a kijelölt helyre – erre célszerű maszkoló szalagot használnod vagy stencil rögzítő sprayt, a lényeg, hogy ne mozduljon el a stencil.
  1. Lépés: A műanyag lappal vagy a plasztik kártya segítségével vidd fel a pasztát a stencilsablonra úgy, mintha egy vajas kenyeret készítenél. 🙂
  1. Távolítsd el a stencilt, lehetőleg úgy, hogy ne mozduljon oldalra, nehogy elkenődjön a festék.
  1. Egy kis fogtisztító pálcikával tudod formázni a még meg nem száradt mintát.
 1. Száradás után, festés előtt érdemes egy nagyon finom szemszéjű csiszolóvászonnal átsimogatnod, hogy egyenletes legyen a felülete.

régiszék  majdnemkész

Ennél a régi széknél a támla belső részére tettem egy kis 3D-s mintát.

Tipp:

Miután elkészültél a kívánt mintával és krétafestékkel festetted be, a száradást követően zárhatod a festéket wax-szal vagy lakkal, sötét wax-szal antikolhatod a mintát, így még jobban kiemeli plussz szín nélkül.

3dstencil

3D stencilpasztát hobby boltokban tudsz venni, struktúrpasztának is hívják. Ha már tudod, hogy milyen állagúnak kell lennie, otthon is elkészítheted, így jelentős összeget spórolhatsz, ha több bútornál, fényképkeretnél szeretnéd használni.

3D paszta recept:

 • 1 kanál fehér akryl festék,
 • 1 kanál folyékony ragasztó,
 • 5-6 kanál hintőpor (a márka mindegy),
 • egy kevés víz (ne legyen túl híg, de nagyon száraz se).

Nagyon alaposan, csomómentesre keverd össze egy kis pálcikával. Egy lezárható tetejű dobozban érdemes tárolnod, hogy ne száradjon ki.

Bízom benne, hogy sikerült kedvet kapnod ehhez a technikához. Jó kísérletezgetést kívánok!

Szeretettel,

Edit 🙂

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)