Régebben azt gondoltam, hogy a szép otthon, a szép bútorok csak a gazdagok kiváltsága.

Nézegettem a különleges formájú és még inkább különleges színű, egyedi bútorokat és olyan elérhetetlennek tűntek, mígnem rájöttem, hogy egyáltalán nem azok és magam is készíthetek ilyeneket.

 

Az első bútorfestésemre (komplett berendezés) 13 évvel ezelőtt került sor. Határozott elképzelésem volt a színeket illetően, üzletben kevertettem ehhez a projektemhez zománcfestéket. Annyira jó élmény volt, hogy lelkes bútorfestő lettem. 🙂

Mivel a zománcfesték maradt az első számú kedvencem, ezért ezt az eljárást szeretném először bemutatni Neked.

paint2

 

Ha van olyan bútorod, amelyiknek a felülete már nem annyira szép, megkopott, vagy nem szereted a színét, viszont a formáját igen, akkor öltöztesd át!

 

Mire lesz szükséged?

Először is – Elhatározásra – csak akkor fogj bele, ha biztos vagy abban, hogy megéri belefektetned az időt, energiát, pénzt.

2. Fa bútorokhoz mindenképpen használj csiszolóvásznat (lakkozott bútorokra kb. 80-ast, a régebbi fa bútorokra 120-ast – vagy érdemes beruházni egy excenter-csiszolóra, ha több bútort is szeretnél felújítani – ez igazán kézkímélő megoldás, nekem elhiheted. 🙂 )

3. Glett anyagra, amit fára is használhatsz vagy fatapaszra, folyékony fára hogy el tudd tüntetni a sérüléseket. A glettet inkább akkor használd, ha festeni fogod a felületet,  a folyékony fát pedig akkor, ha csak lakkozni, lazúrozni fogod.

4. (jó minőségű) Ecsetre, hengerre – amivel fel tudod vinni a festéket

5. Alapozóra (fa bútorra a festékhez való alapozó, műanyag felületű bútorhoz Harzo T-16 hídképző)

6. Zománcfestékre (ha lehet, vizesbázisút használj, az nem büdös). A festékboltokban vásárolhatsz matt, selyemfényű és magas fényű, valamint készen kapható és színpaletta alapján kikeverhető verziókban. Ha nagyon speciális színt szeretnél, nagyobb felületen, akkor érdemesebb kikevertetni, kisebb felületre pedig magadnak is megcsinálhatod színezőpaszta segítségével.

7. Törlőrongyokra

8. Újságpapírra vagy takarófóliára

9. Védőkesztyűre

10. Maszkra

11. Színezőpasztára, ha új színeket is szeretnél kikeverni

12. Maszkolószalagra, hogy a festeni nem kívánt részeket le meg tudd védeni.

 

 

Fa bútor festése zománcfestékkel

 

A lépéseket egy kis szekrényen mutatom meg:

Ezen a bútordarabon már nagyon megkopott a festék, az akasztók letörtek. Szerencsére az üveg ép maradt.

szekrényke1

 

Fontos, hogy a felújítandó bútort szedd szét amennyire csak lehetséges, így alaposabb munkát fogsz végezni.

szekrényke2

Nagyon alaposan lecsiszoltam minden egyes darabot. (Excenter csiszolót használok a felújításokhoz.)

Akár zománcfesték, lakk, vagy lazúr réteg van rajta, minden esetben a felső réteget el kell távolítanod minél alaposabban.

Tipp: Vastag festékrétegnél használhatsz hőlégfúvót. Én eddig még nem próbáltam, mert megégetheti és kiszárítja a fát, ami után extra kezeléseket kell alkalmazni, hogy sokáig ép maradjon a fa – szóval csak ügyesen! 🙂

 

szekrényke3

 

A csiszolást követően tapasszal javítottam a hibákat és betömtem azokat a lyukakat, amelyekre már nem volt szükségem. (Harzo fix javítótapaszt szoktam használni, vizesbázisú, hamar szárad és szépen festhető.)

Miután megszáradt a tapasz, átcsiszoltam a felületet, hogy szép egyenletes legyen, majd lefestettem alapozó festékkel. Célszerű a zománcfestékhez való alapozót használni (ne keverd a vizes bázisú és oldószeres rétegeket).

Az alapozáshoz használhatsz ecsetet, hengert, vagy nekem nagyon bejött a mosogatószivaccsal festés (nem viccelek 😀 Hosszában két felé vágom a szivacsot és a puhább felével festek. Nagyon szép egyenletesen fed és minden kis résbe befér. 🙂 )

Miután megszáradt az alapozó – fontos, hogy megvárd a száradási időt! – érdemes még egyszer átsimogatnod nagyon finom csiszolóvászonnal.

Portalanítás után lefestettem egy rétegben zománcfestékkel, majd miután ez is megszáradt (száradási idő!), újra lefestettem. Van olyan fesék, amelyik egy rétegben is nagyon szépen fed (pl. a Trinát Aqua), valamelyik márkánál 2-3 réteg is szükséges lehet.

szekrényke4

 

A zománcfesték előnye, hogy utána már nem kell kezelni semmivel, teljesen vízálló.

 

Műanyag felületű bútor festése zománfestékkel

Szedd szét a bútort, amennyire csak lehetséges. Távolítsd el a fogantyúkat, egyebeket. A műanyag, laminált bútorokat nem kell teljesen lecsiszolnod, csak mosószeres, vizes ronggyal alaposan töröld át a felületet, majd a száradást követően jöhetnek a lépések:

  1. sérült részek javítása tapasszal
  2. tapasz csiszolása, hogy egyenletes legyen a felület
  3. alapozás Harzo T16 hídképzővel
  4. festés 1 réteg
  5. festés 2 réteg (amennyiben szükséges)

Természetesen itt is nagyon fontos a száradási idő betartása.

Fontos szabályok:

  • (Ha megoldható) a szabad levegőn csiszolj – különben rengeteget kell majd takarítanod! Maszkban!
  • Vízszíntesen legyen a festendő bútor (amennyiben lehetséges), hogy ne folyjon meg a festék.
  • Tegyél alá újságpapírt, hogy ne legyen minden festékes.
  • Egy vizes rongy is legyen kéznél, ha olyan helyre csöppen a festék, ahova nem kellett volna, azonnal le tudd törölni.

 

Tipp:

Antikolt hatású bútort zománcfestékkel is tudsz készíteni. Ebben az esetben az antikoláshoz vegyél lazúrt. Mielőtt a kedvenc bútorodon gyakorolnál, mindenképpen próbáld meg valami fadarabon, hogy ráérezz a technikára.

(Én ecsettel vittem fel a lazúrt, majd azonnal le is töröltem egy száraz ronggyal.)

konyhaúj2

 

Ha különböző színű, vagy árnyalatú bútort szeretnél, akkor a legolcsóbb megoldás, ha vizes bázisú színezőpasztát vásárolsz és azt kevered a zománcfestékbe. Érdemes ezzel is kísérletezni, mert nagyon szép árnyalatok szoktak születni. 🙂

paint4.jpg

Új fogantyúkkal még jobban feldobhatod a megunt bútorod.

Bízom benne, hogy kedvet kaptál egy kis festegetéshez és mostmár Te is más szemmel nézed a régi, kopott, kidobásra szánt bútorokat.

Kellemes festegetést kívánok!

 

Edit

(a Te személyi rend-szervezési és home staging tanácsadód)